Mnemotechniky aneb jak se efektivně učit

Mnemotechniky aneb jak se efektivně učit

Neleze Vám učení do hlavy? Usnadněte si ho za pomocí mnemotechnik, díky nimž si zapamatujete mnohem více informací. A co to vlastně mnemotechniky jsou a jak vám pomohou pomoci, se dočtete v tomto článku.

Někomu jde učení samo a někomu zase neleze do hlavy vůbec. Některým jedincům stačí informace slyšet jednou anebo si je jednou přečíst a ihned mu vše naskočí. Avšak ne každý má takové štěstí na dobrou paměť a s učením proto často bojuje. Paměť však jde vytrénovat a učení lze lépe zvládat za pomocí různých technik, které vám pomůžou si zapamatovat jakékoli informace. Takovým technikám, které pomáhají efektivnějšímu učení, se všeobecně říká mnemotechniky. 

Mnemotechniky jsou takové techniky, díky nimž si zapamatujete velké množství informací, které byste si běžně bez těchto pomůcek stěží zapamatovali. Nemusíte stále dokola číst sumu informací, která se vám ani běžně nedokáže vrýt do paměti, s využitím mnemotechnik půjde učení samo. Při osvojení těchto technik si kromě dobré paměti postupně rozvinete i kreativitu či lepší soustředěnost. Mnemotechniky jsou ověřené již mnoha lidmi a opravdu se na ně dá spolehnout. Zkuste jim dát šanci, ačkoli si možná řeknete, že se vám některé zdají jako hloupost, uvidíte, že skutečně fungují. 

Napadlo vás někdy, jak je možné, že si někdo zapamatuje jména všech lidí, které sotva poznal, zatímco vy si marně vzpomínáte na jméno člověka, jenž se vám právě představil? Takovou schopnost asi nejčastěji vidíte u učitelů, delegátů, animátorů apod. Tito lidé se naučili jedno: správně používat mnemotechniky. Poté, co si tyto techniky i vy osvojíte a naučíte se je používat, zabodujete určitě u spousty lidí, u nichž si zapamatuje nejen jejich jméno, ale i spoustu dalších věcí, které vám o sobě sdělí. 

A co tedy mnemotechniky představují? Základními mnemotechnikami jsou kategorizace (roztřídění podnětů do logických skupin), vizualizace (mentální obrazy podnětů), akronyma (tj. zkratky, slova postavená z počátečním písmen slov), akrostika (říkanka nebo počáteční písmena), metoda příběhu (vytvoření příběhu za pomoci podnětových slov) nebo metoda loci (umístění podnětů do mentální mapy určitého místa). Jednoduše shrnuto tyto techniky fungují na základě vaší fantazie, kdy běžné informace ve své mysli přetváříte na zajímavé a díky tomu si je dokážete zapamatovat a opakovaně si je v mysli vybavit. Takto si například řadu čísel snadno zapamatujete, že ji převedete na konkrétní vjemy.

Určitě jste se jako malí učili, jak si snadno zapamatovat číslo na policii, hasiče a záchranou službu. Telefonní čísla jste přiřazovali k objektům, se kterými se dané číslo zpodobňovalo díky podobnému tvaru. V podstatě na tomto principu fungují mnemotechniky. Zatímco se učíte něco pouhým čtením, informace se nejčastěji ukládají do krátkodobé paměti, ale s těmito technikami dokážete ovládnout zejména svou dlouhodobou paměť. Uvedli jsme si, že existuje různá škála mnemotechnik, které pomáhají zapamatovat si dané informace. Konkrétním z nich se budeme věnovat v následujících příspěvcích, kdy si budete moci sami poté některé techniky vyzkoušet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MWQyYz