Mnemotechnická pomůcka - metoda loci

Mnemotechnická pomůcka - metoda loci

Nedaří se vám zapamatovat určité množství dat a pojmů? Právě od toho jsou mnemotechnické pomůcky, díky nimž si zapamatujete mnohem větší objem znalostí. Jednou z těchto pomůcek je tzv. metoda loci, o které se nyní dočtete více.

Metoda loci nebo také paměťový palác je jedna z mnemotechnických pomůcek určených k zapamatování nějakých pojmů. Tato metoda spočívá ve vybavení si určitých pojmů na základě umístění místa. A jak to přesně funguje?

Jako první je nezbytné si zvolit nějaké místo, které je vám dobře známé. Může to být třeba váš pokoj nebo jiná místnost u vás doma ale i oblíbené místo ve vašem městě či kdekoli jinde. Nejdůležitější však je, aby se jednalo skutečně o místo, které velice dobře znáte. Dále si zkuste vybavit všechny detaily v tomto místě a vyberte si několik záchytných bodů, které definují toto prostředí. Ke každému bodu si pak přiřadíte jeden pojem nebo údaj, který si chcete uložit do paměti. Například se skříní si spojíte pojem, který se s tímto slovem rýmuje, nebo se vám prostě jen se skříní pojí, příp. si onen údaj vizualizujete na skříni či ve skříni. Takto pokračujete dál i s dalšími údaji, které si postupně propojujete s dalšími body v prostoru. Nakonec si je postupně vybavujte tak, jak jste si je snažili zapamatovat v souvislosti s prostorem. 

Nejlépe si určité informace zapamatujete, když k nim vytvoříte nesmyslnou až bizarní souvislost s nějakým místem. Je dobré se nebát naplno využít fantazii a propojit všechny smysly - představit si nejen vzhled ale i zvuk, vůni, chuť nebo dotek. Zkuste si veškeré pojmy představovat co nejostřeji a nejvýrazněji, např. při zapamatování nějaké malé věci se nebojte v mysli daný předmět klidně několikrát zvětšit. 

Je dobré si vždy zvolit dobrou trasu pro pamatování určitých bodů. Nejen, že si vybíráte nějaké místo např. velmi známou místnost, ale také si zvolíte trasu, po které se budete orientovat. Co se týče místnosti, zkuste si nejdříve rozvrhnout po jaké ose se budete v mysli pohybovat. Proto je také dobré si pro vybavení zvolit třeba známou cestu do školy, nebo obvyklou procházku se psem. Klidně si zvolte své tělo a jako body vyberte jednotlivé části těla, po nichž se budete pohybovat jedním směrem třeba od hlavy až k patě. 

Výběr bodů na trase by se měl také držet určitých sekvencí. Měly byste si vybírat body, které se drží přibližně ve stejné úrovni, třeba ve výši oči. Nezávisí už tolik na tom, jak daleko od sebe si body zvolíte. Lepší však je, když si zvolíte body v dostatečném rozestupu a ne příliš u sebe, abyste byli schopni si dané body postupně vybavovat a na žádný nezapomenout. Proto si vždy vybírejte výrazné body, které se vám ihned vybaví v hlavě a máte u nich jistotu, že je nepřeskočíte. Nejlepší je, když k určitým místům či objektům v daném prostoru máte nějaký vztah. Předtím, než tuto metodu vyzkoušíte, zkuste si nejdříve pečlivě naplánovat celou trasu, kterou chcete zvolit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OTM1Y