Kofein a jeho hlavní účinky

Kofein a jeho hlavní účinky

Kofein jako hlavní složka kávy, čaje a dalších nápojů je známý již několik stovek let. Je proto jedním z nejrozšířenějších stimulantů na světě. Může mít velice prospěšný vliv ale v jistém ohledu i ničící účinky pro lidské tělo. V jakém množství by se měl kofein užívat, aby byl pro tělo ještě prospěšný a jak kofein účinkuje na lidský organismus?

Kofein je hlavní složkou kávy, čaje a dalších nápojů a dokonce i čokolády, a je známý již několik stovek let. Lidé totiž pijí kávu a čaj už opravdu mnoho let. Kofein je proto jedním z nejrozšířenějších stimulantů na světě, a tudíž i nejznámější drogou mezi všemi kulturami. Jeho skutečné účinky na lidský organismus však nejsou ještě tak zcela probádány. Může mít velice prospěšný vliv ale v jistém ohledu i ničící účinky pro lidské tělo. V jakém množství by se měl kofein užívat, aby byl pro tělo ještě prospěšný a jak kofein účinkuje na lidský organismus? Pojďme si vyjmenovat jeho hlavní účinky a v jakém případě se kofein může stát pro vás vhodným stimulantem. 

Kofein působí na mozkovou činnost

Jistě všichni víme, že kofein má takovou schopnost, že dokáže oddálit nástup spánku. Jeho užívání třeba ve formě kávy je tak značně návykové. Lidé, kteří si zvyknou na jeho povzbuzující účinky, se naučí velmi rychle dopřávat si kávu každý den, a to klidně i několikrát denně. Je to však prospěšné dopřávat si kofein v podobě kávy tak často? Některým jedincům ani tak nezáleží na tom, co kofein skutečně dělá s jejich tělem, jako to že účinně pomáhá proti únavě. Kofein začíná působit velmi rychle v mozkové části a začne produkovat jisté množství adrenalinu. To znamená, že se vám zrychlí dýchání a tep, respektive srdeční činnost. Proto jste tak jistě mohli slyšet o tom, že vám nadmírné užívání kofeinu může zvýšit tlak, nebo jste na to již byli upozorňováni svým lékařem. 

Každé tělo reaguje jinak 

Jak jsme již uvedli, mezi hlavní účinky kofeinu patří podpora mozkové činnosti, zvyšování krevního tlaku či zrychlení pulsu. Tyto účinky můžou působit několik hodin. Každé tělo tak může na kofein reagovat trochu jinak, každopádně při dlouhodobém užívání si tělo na tyto účinky rychle přivykne a může se proti nim stát odolné. Je třeba být obezřetný při jeho velkém nadužívání. Například pokud si zvyknete pít kávu na večer, můžete mít dlouhodobý problém s nespavostí. Velké množství kofeinu tak může zapříčinit nervozitu a nesoustředěnost. Dále existuje ještě několik hypotéz o tom, že může kofein způsobit nemoc srdce a další nemoci, není to však nijak potvrzeno. 

Proč je dobré užívat kofein?

Ačkoli má kofein i své nepříznivé účinky a velké množství z nich stále není prokázáno, má stále svá pozitiva a důvody, proč jej v určitém množství užívat. Například sportovci mají díky účinkům kofeinu mnohem větší výkon. Týká se to zvláště vytrvalostních sportů, kdy je vhodné užít např. kofeinový nápoj před zahájením aktivity. Je však důležité kofeinový nápoj vždy doplňovat dostatečným množstvím tekutin, aby nedošlo k dehydrataci těla! Kofeinový nápoj sám o sobě tělo nezavodní, spíše naopak. Kromě zmiňovaného adrenalinu, kofein také produkuje dopamin čili hormon štěstí. Takže nejen že vám kofein dodá hned několik hodin energie navíc, ale také ve vás může vzbudit pocity štěstí a spokojenosti.

Jaké množství je pro člověka optimální 

Pravidelné užívání kofeinu například v podobě kávy v přiměřeném množství nemá na lidský organismus takřka žádný negativní dopad. V jakém případě bychom si ale měli už dávat pozor a kofein omezit? Celková hodnota kofeinu do 400 mg by nijak škodlivě na tělo působit neměla. Pro příklad černý čaj obsahuje 50 mg kofeinu a černá káva okolo 80 mg. To samozřejmě znamená, že tato dávka kofeinu denně je přijatelná pouze pro zdravé osoby (např.bez poruchy srdce, nemoci jater apod.), které neužívají žádné léky a není vhodná pro děti a těhotné ženy. Za nezdravé užívání kofeinu je považováno takové množství, kdy tělu dodáváme už více jak 400 mg kofeinu denně. Přiměřená dávka se ale pohybuje okolo 150 - 200 mg kofeinu denně, což znamená zhruba 2 - 3 šálky kávy či čaje. ActiveLive obsahuje 44 mg kofeinu v jedné tabletce, tudíž vám společně s dalšími přírodními látkami dodá energii a podpoří paměť a myšlení. Doporučené dávkování je 1 - 2 tablety denně, které obsahují optimální množství povzbuzujících látek pro vaše tělo.  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZTM2M