Jak se začít efektivně učit

Jak se začít efektivně učit

Každému z nás činí učení jiné problémy. V každém případě to můžete změnit a konečně se vše potřebné naučit bez zbytečného trápení. Kouzlo totiž spočívá v efektivitě! A jak takové efektivity v učení dosáhnout, se dočtete v tomto příspěvku.

 

Jak se začít efektivně učit

Každému z nás činí učení jiné problémy. Někdo se potýká s krátkodobou pamětí a někdo se zase neumí naučit velké množství informací najednou. Možná se učíte skutečně pravidelně a učení vám stejně neleze do hlavy anebo vám na učení nezbývá příliš času a tak se neumíte naučit veškeré informace za krátký čas. V každém případě to můžete změnit a konečně se vše potřebné naučit bez zbytečného trápení. Kouzlo totiž spočívá v efektivitě! A jak takové efektivity v učení dosáhnout se dočtete v tomto příspěvku.

 

Dejte přednost tištěným materiálům

Možná někdy nemáte jinou možnost, než se učit z elektronických zařízení a možná vám to jistým způsobem vyhovuje. Zkuste si vaše materiály někdy vytisknout a učit se z jejich tištěné podoby. Je dokázané, že z papírové podoby se mnohem lépe učí. Neruší vás modré světlo z obrazovek, v papíře se mnohem lépe zorientujete a také si tam můžete dopisovat různé poznámky. Navíc pokud si během učení vypnete vaše elektronické zařízení, nic vás nebude rušit a rozptylovat!

 

Používejte zvýrazňovače a barevné rozlišení

Pokud se chcete skutečně efektivně učit, zapomeňte na učení se celých pasáží slovo od slova. Jakmile si ve vašem textu neuděláte systém a budete číst text stále dokola, mnoho toho do hlavy nedostanete. Jako první krok je dobré si zvýrazňovat to nejdůležitější. Můžete si text také zvýrazňovat barveným rozlišením podle důležitosti. Nakonec budete možná překvapeni, že máte i fotografickou paměť, když si vzpomenete, co v textu bylo zvýrazněno jakou barvou a co tam přesně stálo. Pokud nemusíte umět zrovna slovo od slova nazpaměť, vždy si takto vzpomenete na záchytná slova, která jste si zvýraznili jako nejdůležitější. V takto barevně označeném textu se také budete mnohem lépe orientovat, než v holém textu.

 

Zkuste si pustit příjemnou hudbu

Každému vyhovuje zcela něco jiného. Někdo se dokáže učit pouze v naprostém tichu a někomu se lépe učí za poslechu příjemné hudby. Odborníci se dokonce shodli, že poslech určité hudby napomáhá lepšímu učení. Je to prokázáno zejména na skladbách klasických hudebních skladatelů. Možná ale máte vyzkoušeno, že vám váš styl hudby pomáhá nejen v dobré náladě, ale i při učení.

Je určitě lepší poslouchat příjemnou uklidňující hudbu, při níž se hodíte do pohody a nebude vás při učení rozptylovat. Stojí potom za vyzkoušení, zda vás spíše nějaká dynamická hudba nebude rozptylovat a slova v písničkách neodrazovat od učení.

 

Opakování je matka moudrosti

Snad každý zná toto pravdivé rčení. Pokuste si z něho vzít ponaučení. Klidně věnujte opakování vybrané látky mnohem více času, než si myslíte, že je zapotřebí. Možná si říkáte, že si určitou část už pamatujete, a tak si ji nebudete znovu opakovat, ale pak se snadno stane, že to, co jste věděli naprosto přesně, najednou nevíte. Nestačí pouze číst pasáže stále do kola, ale snažit se zapamatovat text bez čtení z papíru či obrazovky, také hlasité čtení dopomáhá k rychlejšímu ukládání informací do paměti. Pokud máte krátkodobou paměť, opakování je pro vás rozhodně namístě, zvláště u věcí, které se budou hodit v budoucnu, například cizí jazyk. Slovíčka se snadno zapomínají, a proto si vše opakovaně procvičujte, ať si to udržíte v paměti!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YjRhOTBjM