Proč je ženšen natolik prospěšná rostlina?

Proč je ženšen natolik prospěšná rostlina?

Exotická rostlina zvaná ženšen pravý je dalším učiněným zázrakem mezi rostlinami. Je vhodné používat její extrakty v doplňcích stravy zejména při dlouhodobé únavě, stresu či zvýšené hladině cukru v krvi. A co dalšího tato zázračná rostlina umí léčit a proč je tak prospěšná pro lidský organismus?

Další zázračná rostlina, která patří mezi tzv. chytré drogy, je ženšen! Ženšen pravý je léčivá exotická rostlina, která má blahodárný vliv na lidský organismus. Ženšen je rostlina, která dorůstá výšky 30 až 60 cm. Existuje několik druhů ženšenu podle místa výskytů jako je např. ženšen čínský, korejský nebo americký. Tato rostlina se nejvíce vyskytuje na kontinentu Asie či Ruska ve smíšených lesích. 

Ženšen obsahuje mnoho účinných látek, které jsou prospěšné pro lidské tělo, jako jsou např. saponiny, antioxidanty, polysacharidy a peptidy. Blahodárný vliv na lidský organismus byl prokázán mnoha studiemi. Je to zejména působení na oběhový systém, centrální nervovou soustavu nebo na imunitní systém. Využívání účinků ženšenu se také pozitivně prokázalo u mužů, na něž má užití ženšenu podobný účinek jako viagra. 

Již po celém světě je rozšířeno používání ženšenu pravého jako doplňku stravy. Nejvíce je ženšen doporučován jako prevence proti stresu, diabetes nebo jako afrodiziakum. Obecně se také ženšen dá používat jako stimulátor pro zlepšení duševního a fyzického zdraví, je vhodný jej užívat při dlouhodobé únavě, vyčerpání či ztrátě koncentrace. Vědecky bylo také dokázáno, že pravidelné užívání ženšenu snižuje hladinu cukru u diabetiků. U lidí s diabetem bylo zpozorováno, že při užívání ženšenu jim hladina glykemie klesla o 20 %. 

U ženšenu jsou využívány hlavně kořeny rostliny, které se suší a následně krájí. V lékárnách je k dostání ženšen jako kořenová droga nebo jeho extrakty, sirupy či tobolky. Dá se používat do jogurtů, smoothie či snídaňových směsí. Ženšen je také součástí doplňku stravy ActiveLive, který společně s dalšími účinnými látkami podporuje imunitní systém, zvyšuje paměť, zabraňuje únavě či stresu.

Proč je ženšen tolik prospěšný a proč jej určitě vyzkoušet? Má antioxidační účinky, posiluje obranyschopnost organismu, napomáhá při únavě a vyčerpání, redukuje stres, zlepšuje paměť, reguluje krevní tlak a cholesterol, působí jako prevence proti vzniku rakoviny, stimuluje růst vlasů a je také přírodním afrodiziakem! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MDM2Y