Kognitivní funkce - Jak o ně správně pečovat?

Kognitivní funkce - Jak o ně správně pečovat?

Kognitivní funkce jsou jednou z hlavních oblastí lidské psychiky. Prostřednictvím kognitivních funkcí jsme schopni zpracovávat, uchovávat a využívat informace. Rovněž zahrnují i koncentraci, pozornost, řečové funkce a rychlost myšlení. K funkcím exekutivním patří schopnost posuzování a řešení problémů, plánování a organizování. Tyto funkce hrají klíčovou roli v každodenním životě a ovlivňují naše myšlení, učení a paměť. V tomto článku se budeme zabývat tím, jak můžeme udržovat a zlepšovat naše kognitivní funkce.

  • Fyzická aktivita

Studie ukazují, že pravidelná fyzická aktivita může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce. Kardiovaskulární cvičení, jako běh, plavání nebo jízda na kole, může zlepšit průtok krve a kyslíku do mozku a tím podpořit jeho funkci. Pravidelné cvičení také může zlepšit paměť, pozornost a schopnost učit se nové věci.

  • Kvalitní spánek

Spánek je důležitý pro udržení kognitivních funkcí. Během spánku se náš mozek regeneruje a zpracovává informace, které jsme během dne získali. Nedostatek spánku může vést k problémům s pamětí, pozorností a koncentrací. Je tedy důležité zajistit si dostatečný a kvalitní spánek.

  • Zdravá strava

Zdravá strava, bohatá na živiny jako vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny, může mít pozitivní vliv na kognitivní funkce. Například omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách, mohou pomoci zlepšit paměť a pozornost.

  • Mentální cvičení

Mentální cvičení, jako je řešení křížovek, hraní deskových her nebo učení se nových věcí, může také pomoci udržovat a zlepšovat kognitivní funkce. Takové činnosti podporují tvorbu nových nervových spojení v mozku a tím zlepšují jeho funkci.

  • Sociální interakce

Sociální interakce může mít také pozitivní vliv na kognitivní funkce. Studie ukazují, že lidé s bohatšími sociálními vztahy mají lepší paměť a pozornost. Je tedy důležité udržovat kvalitní vztahy s ostatními a trávit čas s rodinou a přát

  • Zvládání stresu

Stres může negativně ovlivnit kognitivní funkce, jako je paměť a pozornost. Je tedy důležité najít způsoby, jak se s ním vypořádat, například cvičením, meditací nebo relaxací. Pokud se cítíte přetížení, je důležité najít si čas na odpočinek a relaxaci.

  • Prevence nemocí

Některé nemoci, jako Alzheimerova choroba, mohou ovlivnit kognitivní funkce. Prevence takových nemocí může být klíčem k udržení zdravého mozku. K prevenci takových onemocnění může pomoci zdravá strava, pravidelná fyzická aktivita, pravidelné lékařské prohlídky a včasná léčba onemocnění.

  • Stimulace mozku

Stimulace mozku může pomoci udržet kognitivní funkce. K tomu může přispět například hraní her, řešení hlavolamů, učení se nových jazyků nebo hudebních nástrojů, čtení knih a další aktivity, které zapojí mozku do náročného myšlení.

  • Práce s pamětí

Práce s pamětí může také pomoci udržet a zlepšit kognitivní funkce. To může zahrnovat opakování informací, které chcete zapamatovat, používání asociací a vizualizace a další techniky pro zlepšení paměti.

  • Poslech hudby

Poslech hudby může mít také pozitivní vliv na kognitivní funkce. Studie ukazují, že poslech hudby může zlepšit paměť a pozornost a také snížit stres a úzkost.


 

Trénink kognitivních funkcí:

  1. Mozkový jogging je určen především pro mladší věkové kategorie a je zaměřen na zlepšení kognitivních funkcí, jako je zlepšení rychlosti vnímání, koncentraci, logické i verbální myšlení, kreativitu. Jedná se o cílené cvičení, které stimuluje pozitivní myšlení a rozvíjí diagonální myšlení, tzn. myšlení „napříč". Využívá se technik zapojování a koordinace pravé a levé mozkové hemisféry.

  2. Kognitivní trénink je aktivita, která se zaměřuje na paměť a poznávací funkce. Snaží se rozvíjet pozornost, verbální fluenci, časoprostorovou orientaci, úsudek, zefektivnění práce s informacemi. Kognitivní trénink je vždy veden lektorem, programy mohou být skupinové i individuální, často bývají doplněny o motivační trénink nebo např. návod pro zdravý životní styl.

Techniky cvičení mozku:

  1. Mentální hry zábavnou formou posilují paměť, zlepšují funkce mozku, zvyšují jeho výkonnost a rychlost. Výsledky se dostavují v poměrně krátké době, již např, za několik týdnů lze zaznamenat zlepšení krátkodobé i dlouhodobé paměti.

  2. Multitasking je cvičení mozku metodou střídání činností, mozek se stimuluje přeskakováním z jedné činnosti na druhou, přičemž se neunaví a přitom jsou stimulovány různé jeho oblasti. Je žádoucí tuto techniku využívat co nejčastěji, potom jsou výsledky efektivnější.

  3. Hledání slov je vhodné pro jemnou stimulaci mozkové aktivity. Kromě slovních puzzli lze doporučit křížovky, anagramy, Sudoku a podobné hry. Je překvapivé, že i touto nenásilnou formou dochází k rychlému zlepšení kognitivních funkcí, a to není třeba se mu věnovat nijak často nebo dlouho - úplně postačí 15 až 20 minut denně.

  4. Meditace je důležitá pro odpočinek, regeneraci a také uložení nových informací. Proto je důležité kromě tréninku nechat mozek také efektivně odpočívat. Jednou z možností je meditace nebo nějaká forma naprostého odpočinku a klidu alespoň deset minut každý den.

  5. Kreativní aktivity jsou dost širokým rámcem, může se jednat o kreslení, malování, ruční práce, kreativní psaní nebo cokoliv jiného. Aktivit je na výběr bezpočet a každý si může najít činnost, která ho bude bavit. Je prokázáno, že lidé, kteří se některé z podobných aktivit pravidelně věnují, mají všeobecně lepší kognitivní funkce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZWExZTE4